Colinde...


    Colinde , colinde...


            Colinda sau colindul este o cântare tradiţională care are un conţinut religios,prin care se vesteşte un anume eveniment cu tentă spirituală. Colindul creştin este religios, datorită amintirii lui Dumnezeu în text, este popular deoarece are o structură folclorică şi este o incantaţie deoarece are şi un aspect de rugăciune populară cântată.


           Trebuie să se colinde în preajma evenimentului amintit în colind. La Crăciun, începem în Ajunul Crăciunului şi se colindă şi în ziua de Crăciun dimineaţa. Dar să nu facem confuzie. Una este colindatul, adică umblatul cu colindul şi alta este ascultarea colindelor. Deoarece tehnica e permite înregistrarea pe diverse suporturi a colindelor, ele se pot asculta în preajma Sărbătorilor mult mai larg. Unii le ascultă chiar începând de la Sfântul Nicolae până la Anul Nou, pentru a pătrunde şi mai bine atmosfera Crăciunului. Eu fac asta.. ascult colinde încă din noiembrie și o țin așa până la final de ianuarie. Ascultarea lor îmi dau o stare de bine, iar cele pe care le știu din copilărie îmi provoacă mereu o stare de melancolie.. ” Astăzi s-a născut Cristos” , ”O ce veste minunată” și ”Steaua sus răsare” sunt colindele pe care le știu de când aveam 5 ani, le ascult și acum și mi se par cele mai potrivite pentru Crăciun și cele care redau cel mai bine nașterea Pruncului Isus..
          
            De ce copii sunt cei care colindă cel mai mult? Se spune că la momentul nașterii copiii au fost cei care au preluat vestea nașterii de la păstorii , iar ecoul produs între aceștia a devenint colind.. De atunci și până în prezent a rămas tradiția de a colinda. 
          Îmi aduc aminte cu drag serile de ajun de Crăciun și de diminețile de Crăciun în care mergeam la colindat cu vecina mea Cristina.. faceam pregătire cu o zi înainte, aveam emoții foarte mari și abia așteptam să înceapă vecinii noștrii să deschidă porțile pentru a ne primi cu colindul. Eram așa încântate și bucuroase de acest eveniment încât umblam la aproape toți sătenii, toate rudele.. umblam ore întregi. Răsplata noastră erau dulciurile, oamenii ne primeau cu drag și ne răsplăteau cu dulciuri și mai rar cu bani.. Banii îi primeam mai mult când umblam în seara de Revelion cu urătura.. ce vremuri frumoase erau.. În zilele de azi cred că copii sunt mult mai superficial umblă cu colindul din ce în ce mai puțin și merg doar la cei la care știu că primesc bani mulți, dar e bine că tradițiile nu se pierd. Mi-aș dori ca această tradiție să țină mulți ani, să nu se piardă din aceste obiceiuri, deoarece e veche de mii de ani și să o practice și stră-stră-stră nepoții mei. 
               Ar fi frumos ca din ce în ce mai mulți copii și tineri să ducă mai departe aceste tradiții pentru ca și copii plecați sau născuți în străinătate să cunoască aceste obiceiuri ca să le poată purta mai departe.
                  Să nu uităm de valoroasele tradiții, de însemnătatea reală a Crăciunului, să ne împodobim inimile cu bucuriile aduse de facerea faptelor bune și casele cu presepii și brazi colorați.
                   Să învățăm copiii că reprezentatntul Crăciunului este Isus dar să îi și bucurăm cu cadourile lui Moș Crăciun fie ele mai multe sau mai puține și să le spunem că le sunt oferite cu iubire și bucurie.

Imagini pentru COPII LA COLINDAT"

Comentarii